Bericht van KBO-Brabant
KLOOSTERDAG SINT AGATHA
Op vrijdag 30 juni 2023 organiseert de werkgroep Identiteit & Zingeving een kloosterdag in het Kruisherenklooster Sint Agatha in Sint Agatha.
Programma
• Ontvangst om 10.00 uur
• Gestart wordt met een inleiding over de historie van het oudste klooster van Brabant
• Hierna volgt een rondleiding in twee groepen naar de kapel, het Erfgoedcentrum van de kloosterorden en het Iconenatelier
• Lunch
• Na de lunch is er een meditatieve wandeling in de grote kloostertuin en een bezoek aan de tentoonstelling: ‘Verborgen boekenpracht’
• Afgesloten wordt met koffie/thee met een terugblik op de dag
• Sluiting om 15.15 uur
Kosten
Kosten voor deze dag inclusief lunch zijn 25 euro voor leden en 30 euro voor niet-leden van KBO-Brabant.
Aanmelden via:
www.kbo-brabant.nl/kloosterdag-30-juni/ 

GEEN TOON HERMANS!
Door de geringe voorverkoop van de toegangskaartjes, betreffende de lezing over Toon Hermans, vervalt deze lezing. Deze zou gehouden worden op woensdag 24 mei in Het Doehuis. We vinden dit erg jammer.

 

NU OOK RUMMIKUP EN BILJARTEN IN DE NIELT
In het onder-ONSje hebben we de situatie weergegeven omtrent de inloopmiddagen in De Nielt. Wij zijn inmiddels in gesprek gegaan met het beheer en enkele bezoekers op die donderdagmiddag. Momenteel wordt er gekaart en gesjoeld. Koersbal was daar minder succesvol en is inmiddels gestopt, terwijl het in de mfa wel goed loopt. Nu is er ook de mogelijkheid om donderdagmiddag te gaan biljarten en er is ook een rummikubspel aanwezig. Mocht er veel belangstelling voor rummikub zijn, dan zullen er meerderen worden aangeschaft. Dus kom donderdagmiddag naar De Nielt! Ook is er de vraag gekomen om in de zomermaanden wandelingen te organiseren in de Heeswijkse Kampen. Verheugend was wel, dat toen dit overleg plaatsvond, er toch 14 senioren aanwezig waren! En dat is weer een goed teken! Iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Gratis deelname, consumpties voor eigen rekening

LET OP
Van niet alle activiteiten is bekend of deze tijdens de zomer blijven doorlopen. We hebben de agenda zo compleet mogelijk gemaakt, ook omdat diverse activiteiten al in juni stoppen. We informeren u verder via onze website en Facebook en in het volgende onder-ONSje, dat eind juni verschijnt.

Rikken: ‘t Fort, aanvang 13.30 uur
22 mei – 5 juni – 19 juni – 3 juli – 17 juli – 24 juli – 31 juli – 7 augustus
Rikken: MFA, aanvang 13.30 uur, tevens gelegenheid om te jokeren
29 mei – 12 juni – 26 juni – 10 juli
Kienen: MFA, iedere 1e vrijdag van de maandaanvang 14 uur, augustus vervalt.
Kienen: ‘t Fort, iedere 2e dinsdag van de maand, aanvang 14 uur.
Koersbal: MFA, Iedere dinsdag van 10 tot 12 uur, ivm vakantiesluiting mfa: van 18/07 t.m. 08/08 in Het Doehuis
Bridge: MFA, iedere donderdagavond van 19.30 uur tot 22.30 uur, t.m. 15 juni.
Bridge: ’t Fort, donderdagmiddag aanvang 13.30 uur. Vakantiestop onbekend.
Handwerken: elke maandag vanaf 13.30 in Wozoco gebouw in Hof van Cuijk, deze blijft gewoon doorgaan. Verder elke woensdag vanaf 9.30 in de MFA, vanaf 19 juli op een andere locatie ivm vakantiesluiting mfa, Wordt vervolgd.
Tekenen&schilderen: ‘t Fort, woensdagmiddag van 14 uur tot 16 uur, tot 1 juni
Fietsen: iedere dinsdag. Vertrek om 13.30 uur vanaf het Louis Janssenplein en ‘t Fort. Inlichtingen: mbmwillems@outlook.com
Wandelen: iedere dinsdag om 13.30 uur. Vanaf 't Fort, vakantiestop onbekend
De Nielt Inloopmiddag: iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur, tijdens de schoolvakantie gesloten.
Jeu de Boules Amicale Galberg: laatste vrijdag van de maand, aanvang 10 uur
Cuijk Ontmoet - In Het Doehuis Iedere 2e dinsdag v. d. maand van 10 tot 12 uur. Op woensdag 13 juni komt Mario De Weerman.
Het Doehuis: ouderensoos, elke woensdag van 9.30 tot 12 uur
MFA inloopochtend 55+: Op maandag 10 uur. Niet tijdens de vakantiesluiting
Badminton: maandagmiddag van 14 uur tot 16 uur in De Kwel, tot 10 juli.
Tafeltennis: iedere woensdag in gymzaal school "De Wingerd", van 14 tot 16 uur. Vakantiestop onbekend.
 

Weer de overheerlijke dagtocht op woensdag 14 juni
Op die dag gaan we om 7.30 vertrekken naar de provincie Zeeland. Dwars door Brabant rijdend hebben we een koffiestop voor een bakkie met wat lekkers. Hierna gaan we onze gids ophalen die ons meeneemt door “De zak van Beveland” en ons alles gaat vertellen over deze streek. Met de kronkelende wegen, hopelijk nog bloeiende fruitboomgaarden en oude boerderijen. We horen over de ontwikkelingen langs de Westerschelde, scheepvaartbedrijvigheid, tolpoorten en langs de machtige zeedijk naar Ellewoutsdijk met een prachtig uitzicht over de Westerschelde. Na de rit komen we bij het restaurant voor een heerlijk 2- gangendiner.
Na het diner vertrekken we naar het Watersnoodmuseum. Hier vinden we in 4 caissons de geschiedenis van het water van ’53 tot nu. Het Watersnoodmuseum neemt ons mee in de belevenissen van gewone mensen met een bijzonder verhaal over water. Over de ramp van ’53, de wederopbouw en de overstromingen die nog altijd over de hele wereld plaatsvinden.
Hierna vertrekken we helaas alweer naar huis en daar hopen we ongeveer 19 uur weer aan te komen. Wij denken een mooie, gezellige en gedenkwaardige dag voor u in elkaar te hebben gezet.
U kunt zich opgeven door voor 17 mei 68 euro (voor niet leden 78 euro) over te maken op reknr NL63 RABO 0128 8979 53 tnv Senioren Cuijk ovv aantal pers en lidnummer. Of door dit bedrag met een briefje met uw naam, lidnummers in de bus te doen bij Karin van der Cruijsen. Looiersgaarde 9 Cuijk.
Is dit lastig, bel dan even met Karin 06-24897517 en dan kunnen we bespreken hoe we dit oplossen. Vol is vol, dus geef je op tijd op. 

Soos “Drop Inn “ Doehuis organiseert een Dagtocht met de Betuwe Express
naar Leerdam op woensdag 28 juni 2023
Het programma;
– Onderweg naar Leerdam een pauze met koffie en gebak.
– Daarna gaan we aan boord bij rederij Leerdam voor een rondvaart op de Linge.Tijdens de rondvaart wordt er een uitgebreide lunch geserveerd.
– Na de boottocht is er voor liefhebbers de mogelijkheid voor een stadswandeling o.l.v. een stadsgids of men gaat vrijblijvend de stad bezichtigen.
  Deze Hanzestad is bekend vanwege de glasblazerij, glasmuseum, tinnegieterij en ook is de stad bekend om de leerdammerkaas.
– Tot slot rijden we naar Nistelrode en sluiten we de dag af met een heerlijk diner.
Kosten voor soosleden € 69,00 euro / voor niet leden € 79,00 euro. Men kan zich opgeven tijdens de soos op woensdagmorgen tussen 9.30 en 12.00 uur In Het Doehuis , Patrijzenveld 117, Cuijk
Info Marga 06-20761553 of Koos 0643255809 

Senioren voordelig naar de bios

We hebben de afspraak gemaakt, dat er op woensdagmiddag om de 14 dagen, een speciale film wordt gedraaid voor de senioren. De toegangsprijs is 9,50 euro, inclusief koffie en iets lekkers.

Daarnaast krijgt men als KBO lid ook nog een euro korting op alle films, na vertoon van het KBO ledenpasje. De bovengenoemde kortingen gelden ook voor de KBO afdelingen, die deel uitmaken van de Kring Land van Cuijk.Zo geniet u van de allerbeste films, zonder last te hebben van de drukte bij avond- en weekendvoorstellingen.
De films worden zorgvuldig geselecteerd en zijn inclusief een lekker kopje koffie of thee en iets lekkers.

Onder het Maaiveld | Woensdag 24 mei | 13:30 uur
De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien.

Une Belle Course | Woensdag 7 juni | 13:30 uur

De 92-jarige Madeleine belt een taxi om haar naar het verzorgingstehuis te brengen waar ze voortaan zal wonen. Ze vraagt haar chauffeur Charles langs plekken te rijden die wat betekend hebben in haar leven, om deze voor een laatste keer te kunnen zien. In de straten van Parijs wordt langzaamaan een buitengewoon leven onthuld, wat Charles meer raakt dan hij ooit had kunnen denken. Sommige taxiritten kunnen levens veranderen.

Dalva | Woensdag 21 juni | 13:30 uur

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk. Dalva is het verpletterende regiedebuut van Emmanuelle Nicot, die na de wereldpremière in Cannes alom geprezen werd voor de subtiele en oprechte manier waarop ze een zeer shockerend onderwerp heeft verfilmd.

Tickets: €9,50 incl. een kopje koffie of thee en een plakje cake.

Reserveren van de tickets en meer informatie over de films kan via onderstaande link of telefonisch via 0485-232100 https://cuijk.industrybioscoop.nl/cineplus

We gaan door met Jeu de Boules
De herstart van het jeu de boulesop 24 februari is positief te noemen. Op deze ochtend waren ruim 16 personen aanwezig, die interesse hadden om weer te gaan boulen. Er werd op deze ochtend lekker ontspannen gespeeld, nadat Sjaak Ebben het een en ander had verteld over het spel. Bovendien werd er tussendoor ook nog gezellig koffie gedronken.
Op 31 maart spelen we weer, kosten deelname 1.50 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening. Iedere laatste vrijdag van de maand gaan we spelen. U bent dan om 10 uur welkom in de hal van Amicale op de Galberg, achter de kinderboerderij. Meer informatie? info@seniorencuijk.nl

 

 

 

 

<

Tafeltennis voor senioren vanaf 4 januari 2023
Met OldStars tafeltennis biedt het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met de Nederlandse Tafeltennisbond een aangepaste spelvorm aan voor tafeltennis op latere leeftijd. In principe kan iedereen meedoen, maar het richt zich op de leeftijdsgroep 60+. Deze aangepaste spelvorm is uitermate geschikt voor ouderen die op een gezonde manier willen bewegen en deel uit willen maken van een sociale, gezellige groep. Tafeltennis is een heel laagdrempelige sport die tot op hoge leeftijd en ook door minder validen beoefend kan worden. Tafeltennis is geen ‘contactsport’ en is de belasting van het lichaam relatief laag. De Nederlandse Tafeltennisbond is een partner voor het Ouderenfonds. Het Ouderenfonds en de NTTB zijn met deze spelvorm gestart bij enkele pilotverenigingen in Nederland en het bleek een doorslaand succes te zijn!“Senioren Cuijk”is door TTV Cevelum, de tafeltennisvereniging in Cuijk, benaderd om hier in te participeren. Het gezond ouder worden en het bevorderen van de sociale contacten zijn ook doelstellingen van de seniorenvereniging! Zij kunnen dan ook dit mooie initiatief alleen maar ondersteunen. U hoeft geen bijzondere zaken aan te schaffen. Sportkleding (of licht dragende vrije tijdskleding) en een paar sportschoenen zijn voldoende. De overige zaken, zoals tafeltennisbatjes en balletjes zijn aanwezig. Loop gerust even binnen en laat u zich informeren.
Wanneer: iedere woensdag vanaf 4 januari van 14 tot 16 uur Plaats: Havikhorst 24 (de gymzaal bij de school “De Wingerd” let op: eigen ingang)
Informatie: 0610812301 of wim.burgt@gmail.com

 

span style=”color: #ff0000;”> 

 

Sporten is gezond en al zeker voor de senioren!

Op maandagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur zouden wij graag wat nieuwe leden willen verwelkomen bij onze badmintonclub “ Het Raketje “. U bent van harte wjelkom om eens een kijkje te komen nemen .Meespelen mag natuurlijk meteen al , een extra racket is aanwezig . Op 5 september gaan wij weer gezellig gemengd dubbelen in de Laco sporthalDe Kwel. Informatie: jilisen@live.nl

Tekenen en schilderen

Wij zijn (vinden wij allemaal) een gezellig clubje , die op de woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur onder het genot van een kopje koffie / thee en vooral een praatje , relaxt bezig zijn .Mocht U belangstelling hebben , kom dan gerust eens een kijkje nemen. Teken en schilder materiaal is aanwezig. 

Houdt u van countrydansen of sluit u zich liever aan bij de Hippe Ouderen?

Kom dan eens vrijblijvend kijken en/of moedoen op:

Maandag 9.15 tot 10.15 uur: Dansen met de Hippe Ouderen, Mw.R.v.Iersel tel. 0485-314954

Maandag 10.30 tot 11.30 uur: Countrydansen, Mw.Greetje van Grinsven, tel. 0485-312957

Maandag 10.45 tot 12.45 uur: Countrydansen, Mw.J.Thijssen, tel. 0485-314075

Elke 2de donderdag van de maand is er dansen in ’t Fort, aanvang 19.00 uur, er wordt gedanst op diverse muziek, country, foxtrot, Engelse wals etc. Het is er altijd heel gezellig.

Elke 1ste zondag van de maand is er dansen voor 50 plus vanaf 13.00 uur in ’t Fort.

 

 

 
In het najaar starten we met wandelen, ipv fietsen.

Loopt u met ons mee, we wandelen een afstand van ongeveer 5 kilometer.Het vertrek is elke dinsdag om 13.30 uur vanaf ’t Fort. Na afloop drinken we gezellig een kop koffie/thee.

Iedereen is welkom, u hoeft zich niet aan te melden.
 

Elke maandag is er rikken, afwisselend in ’t Fort of in Cuijk Noord in de MFA de Valuwe.

Bovendien kan in de MFA ook gejokerd worden, als daar gerikt wordt

Men kan gewoon binnenlopen en meespelen na het betalen van € 1,– inschrijfgeld.

Klokslag 13.30 uur wordt er geloot aan welke tafel u meespeelt.

Iedereen is van harte welkom.

 

Elke 2de dinsdag van de maand is er in ’t Fort kienen van 14.00 tot 16.30 uur

Elke eerste vrijdag van de maand wordt er gekiend in de MFA, van 14.00 tot 16.30 uuer

U kunt gewoon binnenlopen, en hoeft zich niet aan te melden.

 

 

Iedere dinsdag in de MFA gaan we koersballen. U houdt van Jeu de Boules?

Dan is dit iets voor u! Aanvang 9.30 uur

 

 
Vanaf 5 april start het fietsen weer. Een groep vertrekt vanaf het Louis Jansenplein 13.30 uur
De tweede groep start vanaf ‘t Fort is om 13.30 uur. inlichtingen M.Willems 314416

 

 

 

 

Fotografie

Ons lid Marijke Veltmaat wil starten met het geven van een cursus fotografie. Marijke maakt ook de mooie foto’s die op de voorkant van ons blad staan. De cursus bestaat uit vijf lessen en men wordt op de hoogte gebracht van diverse “tips &tricks” omtrent het fotograferen. De cursus bestaat uit een vijftal lessen en start in september. Voor nadere informatie mail naar: fotografiecursus.marijke@gmail.com