7 juli 2022

Blijf alert !!

Blijf alert op fraude en oplichting!

Van bestuursleden van Afdelingen krijgen wij regelmatig berichten dat zij weer zijn benaderd via de e-mail, met verdachte inhoud.

De belangrijkste bron van informatie voor de fraudeurs is vaak de website van de Afdeling, waar deze gegevens direct maar soms ook indirect op staan. Er is helaas niets aan te doen, vooral opletten dus. En toch ook maar zorgvuldig zijn met wat u op uw website zet.

Dit is de tekst die een van de bestuurders ontving:

‘Hallo Harry,

Bent u beschikbaar voor een bankoverschrijving? Laat me weten of dit meteen kan, dan kan ik u de bankgegevens doorsturen.

Met vriendelijke groeten.
Jan’

Harry is hierin de penningmeester en de mail is zogenaamd afkomstig van de voorzitter, compleet met het e-mailadres van de voorzitter als afzender.

Deze mail is eigenlijk nog niet eens zo verontrustend, in die zin dat in de mail zelf geen bijlage of ‘foute’ weblink staat. Dat zou ernstiger zijn!. Als men namelijk iets opent of ergens op klikt, kan het goed mis gaan.

Check dus vreemde vragen of verzoeken altijd even telefonisch met elkaar. Zelfs via Whapp kan gefraudeerd worden. Een stem even horen en direct afstemmen geeft meteen uitsluitsel.
En gooi die mail direct weg, permanent verwijderen..

En blijf alert op vreemde mail, daar begint het.