1 juli 2022

Oplichting rookmelders

Vanaf 1 juli zijn rookmelders in uw huis verplicht. Goed voor uw veiligheid, maar ook weer een nieuwe kans voor criminelen om bij u binnen te komen. Want ze kunnen bij u aanbellen en zeggen dat ze komen controleren of u rookmelders heeft, om zo uw huis binnen te kunnen dringen. Een nieuwe babbeltruc dus.

In principe is de gemeente verantwoordelijk om te controleren of u de verplichte rookmelders heeft geïnstalleerd. Als er iemand voor uw deur staat die zegt dat hij controleur van de gemeente is, dan zou u kunnen denken dat het allemaal in orde is.

Legitimatie

Maar vertrouw het nooit zomaar! Vraag altijd om een legitimatie, waarop u kunt zien dat de persoon echt van de gemeente is. Kan deze persoon dat niet, dan is het hoogstwaarschijnlijk een oplichter. Als u het niet vertrouwt, doet u de deur dicht. Laat niemand binnen.

Als u vermoedt dat er een oplichter op de stoep staat, bel dan de politie om hiervan melding te doen. Grote kans dat de oplichter het ook bij uw buren gaat proberen.