4 juli 2022

Brief aan alle gepensioneerden

Gemert, 3 juli 2022
Dit is een open brief aan alle gepensioneerden. Ik volg met belangstelling de discussies en resultaten die sinds het begin van 2022 zijn gevoerd, en nog altijd actueel zijn. Dat zullen ze ook wel blijven, zonder dat recht wordt gedaan door de uitvoerende macht van politiek en vooral De Nederlandsche Bank. Deze laatst genoemde is toezichthouder pensioenfondsen.
Dat is ze sinds 2007, en in dat jaar presteerde de toenmalige directeur DNB Nout Wellink het om de indexering van onze pensioenen te bevriezen. En dat is nog steeds zo, sindsdien hebben wij ongeveer 20% ingeleverd. Nu, na aanhoudende protesten uit verschillende hoeken, wordt er over indexatie gesproken en 2, misschien 3% beloofd? Een druppel op de gloeiende plaat met een sinds het begin van dit jaar loeiende inflatie!
Ik ben van mening dat wanneer je over een slordige 1.800 miljard aan reserves beschikt, je het heel anders kunt aanpakken om koopkrachtverlies van ouderen te compenseren. De middelen zijn er in overvloed, de wil daarvoor ontbreekt. Politici zijn hardleers, gemaakte fouten worden niet herinnerd, en DNB-directeur Klaas Knot kan liegen of het gedrukt staat. Ik krijg zo langzamerhand het gevoel dat je hier in Nederland een prima politicus bent wanneer je een overtuigende discussie kunt leveren dat bananen recht zijn en een Elfstedentocht in augustus een optie is.
Voor politiek Den Haag en DNB zijn wij gepensioneerden dor hout, overbodig en een financiële last voor de samenleving. Dat zal men nooit toegeven, en zal worden ontkend als lariekoek. Maar we worden wél financieel de nek dicht gedraaid. Om die reden!
Pensioenbeheerders halen krantenkoppen met de nu toegezegde indexeringen. Ze spelen Sinterklaas met hun ‘royale’ vooruitzicht. Feitelijk is het dus een doekje voor het bloeden. Het toegezegde komt niet eens in de buurt van de inflatiecijfers. Met ’n dikke 1.800 miljard kan men achterstallig pensioen ruimschoots uitkeren. Den Haag en DNB hebben spijt tot op het bot dat € 1.800.000.000.000 ooit publiekelijk is gemaakt. Nog even en dat bedrag is ook een leugen..!
Tenslotte nog een opmerkelijk detail: werknemers bij De Nederlandsche Bank worden bij pensionering elk jaar volledig geïndexeerd. In duidelijk Nederlands: Klaas Knot knijpt onze nek financieel dicht, voor zijn achterban is Klaas Sinterklaas!
Blijf kritisch, totdat ons recht is gedaan!
Bernard Janssen, Gemert